Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Curry ramen
Czas przygotowania
30
minuty
minuty
Czas gotowania
1
godzina
godzina
W sumie
1
godzina
godzina
30
minuty
minuty
Porcje
4
Autor
Miss Berry
Składniki
Wywar
1
l
bulionu mięsnego
400
ml
mleka kokosowego
1
wodorost kombu
2
łyżki płatków tuńczyka bonito
2
łyżeczki czerwonej pasty curry
zależnie od rodzaju - zgodnie z instrukcją na opakowaniu
3
liście kaffiru
2
cm
kawałek imbiru
1
łodyga trawy cytrynowej
2
łyżki sosu rybnego
1
łyżka brązowego cukru
Kurczak w panierce
2
piersi z kurczaka
1
szklanka panierki panko
1-2
jajka
olej do smażenia
np. ryżowy
sól
pieprz
Dodatki
100
g
makaronu udon
lub do ramenu, pszenny, mie, ryżowy
200
g
świeżych grzybów shitake
1
cebula dymka
1/2
czerwonej cebuli
czarny i biały sezam
3
jajka
kawałek kapusty pekińskiej
Przepis
Wywar:
W dużym garnku zagotować bulion mięsny.
Dodać imbir pokrojony w plastry, wodorost kombu, płatki tuńczyka bonito, liście kaffiru, oraz lekko rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej.
Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut.
Zdjąć z ognia, dodać pastę curry i mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.
Doprawić zupę sosem rybnym i brązowym cukrem do smaku.
Wywar przecedzić, aby pozbyć się kawałków trawy cytrynowej, imbiru, kombu i liści kaffiru.
Kurczak w panierce
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w podłużne plastry i doprawić solą i pieprzem.
W jednym głębokim naczyniu roztrzepać jajko, do drugiego wysypać panierkę panko.
Panierować kawałki kurczaka maczając je w jajku, a następnie dokładnie obtaczając w panierce.
W niedużym rondelku rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka na umiarkowanym ogniu do zbrązowienia, przez około 5 minut.
Usmażonego kurczaka przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, który wchłonie zbędny tłuszcz.
Przygotowanie zupy
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jajka ugotować na miękko (około 5 minut).
Grzyby shitake ugotować w niedużym garnuszku przez około 10 minut.
Szczypior cebuli dymki pokroić na kawałki.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
Kawałek kapusty pekińskiej pokroić na kawałki.
Przygotować porcję zupy - nałożyć makaron do miski, a następnie ułożyć dodatki - 2 połówki jajka na miękko, 2 paski kurczaka w panierce, 2 łyżki grzybów shitake, odrobinę kapusty pekińskiej, czerwoną cebulę i szczypior.
Danie zalać wywarem i posypać sezamem oraz świeżą kolendrą. Smacznego!