Uwielbiam zupy oraz dania azjatyckie. Ostatnimi czasy, bardzo dużym powodzeniem w mojej kuchni cieszy się curry ramen. Dzisiaj publikuję moją wersję ramenu w odsłonie curry, którą uwielbiam i przygotowuję dość często!

Starałam się przygotować przepis, który nie będzie wymagał kompletowania zbyt dużej ilości trudno dostępnych składników. Oryginalnie, bulion do ramenu przygotowuje się z wykorzystaniem wodorostów kombu oraz płatków tuńczyka bonito. Dodałam je do przepisu, lecz jeśli nie będziecie w stanie kupić tych składników, możecie je pominąć. Curry ramen jest dość łatwy w przygotowaniu, bo danie definiuje nam tutaj pasta curry z przyprawami oraz tłuste mleko kokosowe, które wyciąga smak.

Curry ramen z tego przepisu powinien być odrobinę słodki, ale również słony i intensywny, lekko ostry dzięki paście curry. Mleko kokosowe nadaje mu kremową konsystencję, a z dodatkami takimi jak jajko na miękko, czerwona cebula, panierowany kurczak, wyraziste grzyby shitake, tworzy kompletne danie, którym można się porządnie najeść.

Uwielbiam curry ramen i często zamawiam go w restauracjach i robię w domu. Spróbujcie sami.

Przepis na Curry ramen znajdziecie poniżej.

Drukuj

Curry ramen

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
W sumie 1 godzina 30 minuty
Porcje 4
Autor Miss Berry

Składniki

Wywar

  • 1 l bulionu mięsnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 wodorost kombu
  • 2 łyżki płatków tuńczyka bonito
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry zależnie od rodzaju - zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 3 liście kaffiru
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru

Kurczak w panierce

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka panierki panko
  • 1-2 jajka
  • olej do smażenia np. ryżowy
  • sól pieprz

Dodatki

  • 100 g makaronu udon lub do ramenu, pszenny, mie, ryżowy
  • 200 g świeżych grzybów shitake
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • czarny i biały sezam
  • 3 jajka
  • kawałek kapusty pekińskiej

Przepis

Wywar:

  • W dużym garnku zagotować bulion mięsny.
  • Dodać imbir pokrojony w plastry, wodorost kombu, płatki tuńczyka bonito, liście kaffiru, oraz lekko rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej.
  • Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut.
  • Zdjąć z ognia, dodać pastę curry i mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.
  • Doprawić zupę sosem rybnym i brązowym cukrem do smaku.
  • Wywar przecedzić, aby pozbyć się kawałków trawy cytrynowej, imbiru, kombu i liści kaffiru.

Kurczak w panierce

  • Piersi z kurczaka umyć i pokroić w podłużne plastry i doprawić solą i pieprzem.
  • W jednym głębokim naczyniu roztrzepać jajko, do drugiego wysypać panierkę panko.
  • Panierować kawałki kurczaka maczając je w jajku, a następnie dokładnie obtaczając w panierce.
  • W niedużym rondelku rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka na umiarkowanym ogniu do zbrązowienia, przez około 5 minut.
  • Usmażonego kurczaka przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, który wchłonie zbędny tłuszcz.

Przygotowanie zupy

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Jajka ugotować na miękko (około 5 minut).
  • Grzyby shitake ugotować w niedużym garnuszku przez około 10 minut.
  • Szczypior cebuli dymki pokroić na kawałki.
  • Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
  • Kawałek kapusty pekińskiej pokroić na kawałki.
  • Przygotować porcję zupy - nałożyć makaron do miski, a następnie ułożyć dodatki - 2 połówki jajka na miękko, 2 paski kurczaka w panierce, 2 łyżki grzybów shitake, odrobinę kapusty pekińskiej, czerwoną cebulę i szczypior.
  • Danie zalać wywarem i posypać sezamem oraz świeżą kolendrą. Smacznego!