Uwielbiam zupy oraz dania azjatyckie. Ostatnimi czasy, bardzo dużym powodzeniem w mojej kuchni cieszy się curry ramen. Dzisiaj publikuję moją wersję ramenu w odsłonie curry, którą uwielbiam i przygotowuję dość często!
Starałam się przygotować przepis, który nie będzie wymagał kompletowania zbyt dużej ilości trudno dostępnych składników. Oryginalnie, bulion do ramenu przygotowuje się z wykorzystaniem wodorostów kombu oraz płatków tuńczyka bonito. Dodałam je do przepisu, lecz jeśli nie będziecie w stanie kupić tych składników, możecie je pominąć. Curry ramen jest dość łatwy w przygotowaniu, bo danie definiuje nam tutaj pasta curry z przyprawami oraz tłuste mleko kokosowe, które wyciąga smak.
Curry ramen z tego przepisu powinien być odrobinę słodki, ale również słony i intensywny, lekko ostry dzięki paście curry. Mleko kokosowe nadaje mu kremową konsystencję, a z dodatkami takimi jak jajko na miękko, czerwona cebula, panierowany kurczak, wyraziste grzyby shitake, tworzy kompletne danie, którym można się porządnie najeść.
Uwielbiam curry ramen i często zamawiam go w restauracjach i robię w domu. Spróbujcie sami.
Przepis na Curry ramen znajdziecie poniżej.
Curry ramen
Składniki
Wywar
- 1 l bulionu mięsnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 wodorost kombu
- 2 łyżki płatków tuńczyka bonito
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry zależnie od rodzaju - zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 3 liście kaffiru
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
Kurczak w panierce
- 2 piersi z kurczaka
- 1 szklanka panierki panko
- 1-2 jajka
- olej do smażenia np. ryżowy
- sól pieprz
Dodatki
- 100 g makaronu udon lub do ramenu, pszenny, mie, ryżowy
- 200 g świeżych grzybów shitake
- 1 cebula dymka
- 1/2 czerwonej cebuli
- czarny i biały sezam
- 3 jajka
- kawałek kapusty pekińskiej
Przepis
Wywar:
- W dużym garnku zagotować bulion mięsny.
- Dodać imbir pokrojony w plastry, wodorost kombu, płatki tuńczyka bonito, liście kaffiru, oraz lekko rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej.
- Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać pastę curry i mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.
- Doprawić zupę sosem rybnym i brązowym cukrem do smaku.
- Wywar przecedzić, aby pozbyć się kawałków trawy cytrynowej, imbiru, kombu i liści kaffiru.
Kurczak w panierce
- Piersi z kurczaka umyć i pokroić w podłużne plastry i doprawić solą i pieprzem.
- W jednym głębokim naczyniu roztrzepać jajko, do drugiego wysypać panierkę panko.
- Panierować kawałki kurczaka maczając je w jajku, a następnie dokładnie obtaczając w panierce.
- W niedużym rondelku rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka na umiarkowanym ogniu do zbrązowienia, przez około 5 minut.
- Usmażonego kurczaka przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, który wchłonie zbędny tłuszcz.
Przygotowanie zupy
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jajka ugotować na miękko (około 5 minut).
- Grzyby shitake ugotować w niedużym garnuszku przez około 10 minut.
- Szczypior cebuli dymki pokroić na kawałki.
- Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
- Kawałek kapusty pekińskiej pokroić na kawałki.
- Przygotować porcję zupy - nałożyć makaron do miski, a następnie ułożyć dodatki - 2 połówki jajka na miękko, 2 paski kurczaka w panierce, 2 łyżki grzybów shitake, odrobinę kapusty pekińskiej, czerwoną cebulę i szczypior.
- Danie zalać wywarem i posypać sezamem oraz świeżą kolendrą. Smacznego!