Śmietanę kremówkę wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym wlać do rondelka i zagotować.
Od razu zdjąć z ognia i przestudzić przez około 5 minut.
Dodać namoczoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać.
Śmietankę przelać do 4 ramekinów lub filiżanek.
Pozostawić na zewnątrz do całkowitego wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Sos truskawkowy
Truskawki umyć i pozbyć się szypułek.
Pokroić na kawałki, a następnie przełożyć do garnka i dodać cukier oraz odrobinę wody na dno garnka.
Gotować na małym ogniu do momentu, w którym truskawki bardzo będą się rozpadać, a płynna część będzie miała konsystencję syropu (około 15 minut).
Dokładnie przetrzeć truskawkową masę przez sito uzyskując czysty sos truskawkowy.
Przygotowanie deseru
Schłodzone panna cotty wyjąć z filiżanek. Można pomagać sobie wsadzając filiżanki do gorącej wody na kilka sekund, przez co łatwiej będzie wyciągnąć deser.
Panna cottę ułożyć na talerzu i polać przygotowanym wcześniej sosem truskawkowym.
Garść pistacji obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Panna cottę posypać pistacjami oraz udekorować listkiem mięty. Smacznego!