Klasyczny deser z sosem truskawkowym i pistacjami. Szybki w przygotowaniu, sprawdzony przepis na przepyszny deser. Delikatna waniliowa panna cotta komponuje się idealnie ze słodkim sosem truskawkowym, słonymi pistacjami i odrobiną mięty. Spróbujcie sami!

Przepis na Panna cottę z sosem truskawkowym i pistacjami znajdziecie poniżej.

Panna cotta z sosem truskawkowym i pistacjami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
Panna cotta
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 50 g cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Sos truskawkowy
  • 300 g truskawek
  • 30 g cukru
  • garść pistacji
  • świeża mięta
Przygotowanie
Panna cotta
  1. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
  2. Śmietanę kremówkę wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym wlać do rondelka i zagotować.
  3. Od razu zdjąć z ognia i przestudzić przez około 5 minut.
  4. Dodać namoczoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać.
  5. Śmietankę przelać do 4 ramekinów lub filiżanek.
  6. Pozostawić na zewnątrz do całkowitego wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Sos truskawkowy
  1. Truskawki umyć i pozbyć się szypułek.
  2. Pokroić na kawałki, a następnie przełożyć do garnka i dodać cukier oraz odrobinę wody na dno garnka.
  3. Gotować na małym ogniu do momentu, w którym truskawki bardzo będą się rozpadać, a płynna część będzie miała konsystencję syropu (około 15 minut).
  4. Dokładnie przetrzeć truskawkową masę przez sito uzyskując czysty sos truskawkowy.
Przygotowanie deseru
  1. Schłodzone panna cotty wyjąć z filiżanek. Można pomagać sobie wsadzając filiżanki do gorącej wody na kilka sekund, przez co łatwiej będzie wyciągnąć deser.
  2. Panna cottę ułożyć na talerzu i polać przygotowanym wcześniej sosem truskawkowym.
  3. Garść pistacji obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Panna cottę posypać pistacjami oraz udekorować listkiem mięty. Smacznego!