Klasyczny deser z sosem truskawkowym i pistacjami. Szybki w przygotowaniu, sprawdzony przepis na przepyszny deser. Delikatna waniliowa panna cotta komponuje się idealnie ze słodkim sosem truskawkowym, słonymi pistacjami i odrobiną mięty. Spróbujcie sami!
Przepis na Panna cottę z sosem truskawkowym i pistacjami znajdziecie poniżej.

Panna cotta z sosem truskawkowym i pistacjami
Porcje 4
Składniki
Panna cotta
- 500 ml śmietanki kremówki
- 50 g cukru
- ekstrakt waniliowy
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Sos truskawkowy
- 300 g truskawek
- 30 g cukru
- garść pistacji
- świeża mięta
Przepis
Panna cotta
- Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
- Śmietanę kremówkę wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym wlać do rondelka i zagotować.
- Od razu zdjąć z ognia i przestudzić przez około 5 minut.
- Dodać namoczoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać.
- Śmietankę przelać do 4 ramekinów lub filiżanek.
- Pozostawić na zewnątrz do całkowitego wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Sos truskawkowy
- Truskawki umyć i pozbyć się szypułek.
- Pokroić na kawałki, a następnie przełożyć do garnka i dodać cukier oraz odrobinę wody na dno garnka.
- Gotować na małym ogniu do momentu, w którym truskawki bardzo będą się rozpadać, a płynna część będzie miała konsystencję syropu (około 15 minut).
- Dokładnie przetrzeć truskawkową masę przez sito uzyskując czysty sos truskawkowy.
Przygotowanie deseru
- Schłodzone panna cotty wyjąć z filiżanek. Można pomagać sobie wsadzając filiżanki do gorącej wody na kilka sekund, przez co łatwiej będzie wyciągnąć deser.
- Panna cottę ułożyć na talerzu i polać przygotowanym wcześniej sosem truskawkowym.
- Garść pistacji obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Panna cottę posypać pistacjami oraz udekorować listkiem mięty. Smacznego!