1opakowanie ciasta na pierożki gyozagyoza wrappers/skins
Nadzienie
250gmielonej wieprzowiny
1/4główki kapusty pekińskiej
2cmkawałek imbiru
2ząbki czosnku
1łyżeczka oleju sezamowego
1łyżka sosu sojowego
1łyżeczka soli
1łyżeczka cukru
szczypta białego pieprzu
Dodatkowo
szczypiorek
biały i czarny sezam
olej do smażenianp. ryżowy
Sos
5łyżek sosu sojowego
1łyżka miodu
1łyżka octu ryżowego
1/2łyżeczki oleju sezamowego
1/2łyżeczki oleju chili
3łyżki wody
Przepis
Farsz:
W misce wymieszać mięso wieprzowe i przyprawy: sól, cukier, biały pieprz, sos sojowy i olej sezamowy.
Kapustę pekińską posiekać, imbir obrać i pokroić na drobne kawałeczki wraz z czosnkiem, dodać do miski z mięsem.
Farsz bardzo dokładnie wymieszać i chwilę wyrobić ręką.
Lepienie pierogów
Korzystając z ciasta na pierogi gyoza, nakładać jedną czubatą łyżeczkę nadzienia na ciasto, następnie zwilżyć brzegi ciasta wodą i lepić zawijając brzegi (szczegóły na filmiku pod przepisem).
Przygotowane pierożki wyłożyć na bawełnianej ściereczce.
Smażenie i gotowanie
Na niedużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, a następnie wyłożyć na nią pierożki. Smażyć przez 3-4 minuty, do momentu w którym spód pierożków będzie lekko podsmażony i chrupiący.
Następnie dolać 50 ml gorącej wody i przykryć przezroczystą pokrywką i gotować do momentu kiedy woda całkowicie wyparuje, przez około 4-5 minut.
Gotowe pierożki wyłożyć na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!
Przygotowanie sosu
W miseczce wymieszać do rozpuszczenia wszystkie składniki - sos sojowy, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy, olej chili i wodę.