Cofnij
Drukuj

Pierożki gyoza

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 1 godzina 15 minuty
Porcje 40
Autor Miss Berry

Składniki

Ciasto

  • 1 opakowanie ciasta na pierożki gyoza gyoza wrappers/skins

Nadzienie

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta białego pieprzu

Dodatkowo

  • szczypiorek
  • biały i czarny sezam
  • olej do smażenia np. ryżowy

Sos

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki oleju chili
  • 3 łyżki wody

Przepis

Farsz:

  • W misce wymieszać mięso wieprzowe i przyprawy: sól, cukier, biały pieprz, sos sojowy i olej sezamowy.
  • Kapustę pekińską posiekać, imbir obrać i pokroić na drobne kawałeczki wraz z czosnkiem, dodać do miski z mięsem.
  • Farsz bardzo dokładnie wymieszać i chwilę wyrobić ręką.

Lepienie pierogów

  • Korzystając z ciasta na pierogi gyoza, nakładać jedną czubatą łyżeczkę nadzienia na ciasto, następnie zwilżyć brzegi ciasta wodą i lepić zawijając brzegi (szczegóły na filmiku pod przepisem).
  • Przygotowane pierożki wyłożyć na bawełnianej ściereczce.

Smażenie i gotowanie

  • Na niedużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, a następnie wyłożyć na nią pierożki. Smażyć przez 3-4 minuty, do momentu w którym spód pierożków będzie lekko podsmażony i chrupiący.
  • Następnie dolać 50 ml gorącej wody i przykryć przezroczystą pokrywką i gotować do momentu kiedy woda całkowicie wyparuje, przez około 4-5 minut.
  • Gotowe pierożki wyłożyć na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!

Przygotowanie sosu

  • W miseczce wymieszać do rozpuszczenia wszystkie składniki - sos sojowy, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy, olej chili i wodę.