Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Babka migdałowa
Czas przygotowania
15
minuty
minuty
Czas gotowania
45
minuty
minuty
W sumie
1
godzina
godzina
Porcje
12
Autor
Miss Berry
Składniki
200
g
masła
150
g
cukru
5
jajek
120
g
mąki pszennej
100
g
zmielonych migdałów
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
1,5
łyżeczki ekstraktu z migdałów
Przepis
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce masło utrzeć z cukrem, a następnie pojedynczo dodawać jajka i ekstrakt migdałowy i dalej ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do masy dodać mąkę przesianą ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia składników.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką i napełnić przygotowanym ciastem.
Piec w 160 stopniach przez około 45 minut do suchego patyczka.
Wyjmować z formy po ostudzeniu. Smacznego!
Notatki
Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com.