Cofnij
Drukuj

Pasztet

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 3 godziny
W sumie 3 godziny 30 minuty
Porcje 24
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny szynka lub łopatka
  • 700 g wołowiny
  • 500 g boczku wędzonego
  • 400 g wątróbki
  • 500 g włoszczyzny
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 kulka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól pieprz
  • łuskane pestki dyni do posypania

Przepis

  • Grzyby namoczyć w zimnej wodzie.
  • Mięso - wieprzowinę, wołowinę i wątróbkę umyć i pokroić w kostkę.
  • Boczek pokroić w plastry i podsmażyć go w dużym garnku.
  • Następnie dorzucić resztę mięs i smażyć przez 15 minut.
  • Mięsa powinny wypuścić wodę (jeśli jest jej za mało można troszkę dolać), przykryć garnek pokrywką i dusić przez około 1,5 godziny.
  • W osobnym garnku przygotować i doprawić wywar z włoszczyzny (zalewając ją jak najmniejszą ilością wody, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym).
  • Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z włoszczyzną z wywaru (wywar zachować) i grzybami. Dolać 1 szklankę wywaru warzywnego.
  • Przestudzoną masę wymieszać z jajkami, jeśli masa jest zbyt gęsta dolać odrobinę więcej wywaru warzywnego.
  • Masę pasztetową doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i majerankiem.
  • Przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Wierzch pasztetu posypać pestkami dyni.
  • Piec przez około 1,5 godziny w 180 stopniach, do momentu w którym wierzch pasztetu będzie zrumieniony. Kroić po ostudzeniu. Smacznego!