Grzyby namoczyć w zimnej wodzie.
Mięso - wieprzowinę, wołowinę i wątróbkę umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w plastry i podsmażyć go w dużym garnku.
Następnie dorzucić resztę mięs i smażyć przez 15 minut.
Mięsa powinny wypuścić wodę (jeśli jest jej za mało można troszkę dolać), przykryć garnek pokrywką i dusić przez około 1,5 godziny.
W osobnym garnku przygotować i doprawić wywar z włoszczyzny (zalewając ją jak najmniejszą ilością wody, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym).
Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z włoszczyzną z wywaru (wywar zachować) i grzybami. Dolać 1 szklankę wywaru warzywnego.
Przestudzoną masę wymieszać z jajkami, jeśli masa jest zbyt gęsta dolać odrobinę więcej wywaru warzywnego.
Masę pasztetową doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i majerankiem.
Przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Wierzch pasztetu posypać pestkami dyni.
Piec przez około 1,5 godziny w 180 stopniach, do momentu w którym wierzch pasztetu będzie zrumieniony. Kroić po ostudzeniu. Smacznego!