Cofnij
Drukuj

Wołowina z czerwoną papryką po azjatycku

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
W sumie 20 minuty
Porcje 3
Autor Miss Berry

Składniki

  • 300 g wołowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • kolendra
  • limonka

Przepis

  • Wołowinę umyć i pokroić w paski, przełożyć do miski.
  • Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos sojowy, brązowy cukier oraz przyprawę pięć smaków, wymieszać.
  • Paprykę pokroić w paski, a cebulę w piórka.
  • W woku rozgrzać olej ryżowy, a następnie dodać do niego wołowinę z przyprawami.
  • Smażyć dosłownie 2 minuty, a następnie dodać paprykę i cebulę i smażyć kolejną minutę ciągle mieszając.
  • Podawać z ryżem jaśminowym, kolendrą oraz limonką.