Cofnij
Drukuj

Butter chicken

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
W sumie 45 minuty
Porcje 4
Autor Miss Berry

Składniki

Kurczak tandoori​

  • 500 g mięsa z udek kurczaka lub piersi bez kości
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • troszkę soli
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • 1 łyżka garam masala
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Sos butter

  • 4 łyżki masła
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 goździki
  • 500 g puree pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki brązowego cukru do smaku
  • 1/3 szklanki śmietany 12%
  • świeża kolendra

Przepis

Kurczak tandoori

  • Mięso z kurczaka pokroić w kostkę.
  • Wymieszać z sokiem z limonki, solą, przyprawą garam masala, kozieradką.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir.
  • Całość wymieszać z jogurtem i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • Na następny dzień kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 220 stopniach przez około 15 minut (przydatna będzie tutaj funkcja grill piekarnika).

Sos butter do kurczaka

  • W garnuszku rozgrzać masło i dodać przyprawy - kardamon, goździki i cynamon i chwilkę podsmażyć.
  • Imbir i czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do garnuszka.
  • Następnie dodać puree pomidorowe, przyprawę garam masala.
  • Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  • Następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (aby sos nie był zbyt kwaśny). Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać trochę wody.
  • Opcjonalnie: można sos przecedzić na sitku, aby pozbyć się ziaren kardamonu, goździków i cynamonu.
  • Dodać upieczonego wcześniej kurczaka i gotować kolejne 3 minuty.
  • Podawać z ryżem basmati i świeżą kolendrą. Smacznego!