Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek, a następnie pokroić na mniejsze części wraz ze skórką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą z oliwek.
Dodać pokrojony w plasterki imbir i nieobrane ząbki czosnku.
Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Piec około 35 minut, do momentu w którym dynia będzie miękka. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać masło, a następnie podsmażyć cebulę.
Ostudzoną upieczoną dynię oddzielić od skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać do garnka z podsmażoną cebulą i zalać bulionem.
Przykryć i zagotować, dodać cukier, ocet jabłkowy, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i curry, a następnie gotować jeszcze 5 minut.
Zupę zmiksować, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z łuskanymi pestkami dyni. Smacznego!