Lato się skończyło. Chociaż w przyszłym tygodniu ma być ponad 20 stopni, liście spadają z drzew, a z piekarników wyciągane zostają różnego rodzaju wyroby z dyni. U mnie dzisiaj przepis na jedną z prostszych potraw – krem z dyni. Z orientalną nutką, z dodatkiem imbiru. Zupa krem idealna na jesienne wieczory. Gęsta, rozgrzewająca, lekko słodka. Spróbujcie sami.
Przepis na zupę krem z dyni znajdziecie poniżej.
A może jesteś zainteresowany/a innymi przepisami na zupę?
Spróbuj także pysznego Kremu z marchwi z imbirem i kurkumą lub Tajskiej zupy kokosowej!
Krem z dyni
Porcje 8
Składniki
- 1 kg dyni
- 1 litr bulionu
- 100 ml śmietanki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- sól pieprz
- łyżka masła
- duża cebula
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przepis
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek, a następnie pokroić na mniejsze części wraz ze skórką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą z oliwek.
- Dodać pokrojony w plasterki imbir i nieobrane ząbki czosnku.
- Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Piec około 35 minut, do momentu w którym dynia będzie miękka. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać masło, a następnie podsmażyć cebulę.
- Ostudzoną upieczoną dynię oddzielić od skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Dodać do garnka z podsmażoną cebulą i zalać bulionem.
- Przykryć i zagotować, dodać cukier, ocet jabłkowy, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i curry, a następnie gotować jeszcze 5 minut.
- Zupę zmiksować, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z łuskanymi pestkami dyni. Smacznego!
Świetny przepis! Właśnie zrobiłam zupę według tego przepisu 🙂 naprawdę bardzo smaczna ! Ja zamiast gotować bulion użyłam tego w butelce od Krakusa. Naprawdę bardzo smaczna 😀
Cieszę się, że smakowało 🙂
Mam te same miseczki!