Cofnij
Drukuj

Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 6 placuszków
Kalorie 100kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki płatków owsianych 50 g
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Przepis

  • Banan obrać, pokroić na kawałki i dokładnie rozgnieść widelcem na desce do krojenia do uzyskania papkowatej konsystencji. Dodać do plastikowej miski.
  • Jabłko przekroić na pół - wyciąć środek i wyrzucić, a resztę zetrzeć na tarce. Dodać do miski.
  • Dodać 2 jajka i wymieszać z rozgniecionym bananem i startym jabłkiem.
  • Płatki owsiane zmiksować w blenderze na mąkę i przesypać do miski.
  • Dodać cynamon oraz szczyptę soli i całość wymieszać do połączenia.
  • Na nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i łyżką wyłożyć masę placuszkową formując okrągłe równe placuszki. Smażyć przez 2-3 minuty z dwóch stron.
  • Powtórzyć smażenie z reszty masy placuszkowej.
  • Najlepiej smakują jeszcze na ciepło. Smacznego!