Cofnij
Drukuj

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 35 minuty
W sumie 55 minuty
Porcje 4
Kalorie 307kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 400 g filetu z piersi indyka
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 1/2 kulki mozzarelli 200 g
  • 8 plastrów szynki Serrano
  • garść zielonych szparagów
  • sól pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone oregano

Przepis

  • Filet z piersi indyka przekroić wzdłuż na dwie części.
  • Delikatnie rozbić filety otrzymując dwa płaty o wysokości około 1 cm.
  • Filety z dwóch stron przyprawić pieprzem, oregano i bazylią.
  • Suszone pomidory odcedzić z oleju, posiekać na kawałki i przełożyć do miski.
  • Mozzarellę pokroić na kawałki i dodać do pomidorów. Doprawić odrobiną suszonej bazylii i oregano i dokładnie wymieszać.
  • Przygotowany wcześniej filet z indyka rozłożyć płasko, a następnie wyłożyć na niego farsz z pomidorów i mozzarelli.
  • Zawinąć w rulonik i całość owinąć szynką Serrano, tak aby miejsce łączenia fileta było zakryte.
  • Powtórzyć z drugim filetem z indyka.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Przygotowane roladki przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika.
  • Piec przez 25 minut.
  • W międzyczasie odłamać zdrewniałe końce szparagów.
  • Pod koniec pieczenia - na ostatnie 5-8 minut do naczynia żaroodpornego dodać zielone szparagi. Smacznego!