Cofnij
Drukuj

Wołowina z bakłażanem w sosie pomidorowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
W sumie 45 minuty
Porcje 6
Kalorie 240kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 700 g wołowiny mielonej
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cukru lub słodzika
  • sól pieprz do smaku

Przepis

  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Masło klarowane rozgrzać na patelni.
  • Dodać pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, podsmażyć.
  • Następnie dodać mieloną wołowinę i przyprawy: słodką paprykę, bazylię, oregano, cynamon, sól i pieprz. Chwilkę podsmażyć.
  • Bakłażan pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć 5 minut.
  • Dodać pomidory z puszki oraz cukier lub słodzik i gotować przez 15-20 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z dzikim ryżem i sałatką. Smacznego!