Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Wołowina z bakłażanem w sosie pomidorowym
Czas przygotowania
15
minuty
minuty
Czas gotowania
30
minuty
minuty
W sumie
45
minuty
minuty
Porcje
6
Kalorie
240
kcal
Autor
Miss Berry
Składniki
700
g
wołowiny mielonej
800
g
pomidorów z puszki
2
cebule
2
ząbki czosnku
1
bakłażan
1
łyżka masła klarowanego
1
łyżeczka papryki słodkiej
1
łyżeczka suszonej bazylii
1/2
łyżeczki oregano
1/2
łyżeczki cynamonu
1/2
łyżeczki cukru lub słodzika
sól
pieprz do smaku
Przepis
Cebulę pokroić w piórka.
Masło klarowane rozgrzać na patelni.
Dodać pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, podsmażyć.
Następnie dodać mieloną wołowinę i przyprawy: słodką paprykę, bazylię, oregano, cynamon, sól i pieprz. Chwilkę podsmażyć.
Bakłażan pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć 5 minut.
Dodać pomidory z puszki oraz cukier lub słodzik i gotować przez 15-20 minut.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z dzikim ryżem i sałatką. Smacznego!