Cofnij
Drukuj

Tajska kokosowa zupa z krewetkami i kurczakiem

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
W sumie 35 minuty
Porcje 6
Kalorie 184kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 2 litry wody
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kilka plastrów galangalu
  • kilka plastrów imbiru
  • 3 małe papryczki chili
  • 5 dużych liści limonki kaffir
  • 30 g pasty Tom Yum Kanokwan lub Lobo
  • 1 pierś z kurczaka ok. 250 g
  • garść surowych krewetek black tiger
  • 2 papryki 280 g
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru lub 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii ostrożnie, do smaku

Przepis

  • W dużym garnku zagotować 2 litry wody.
  • Dodać lekko zmiażdżoną nożem trawę cytrynową, plastry galangalu i imbiru, papryczki chili, liście limonki kaffir oraz pastę Tom Yum.
  • Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, a następnie dodać do zupy.
  • Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać mleko kokosowe, sos rybny, słodką paprykę i cukier lub stewię i gotować kolejne 5 minut.
  • Dodać surowe krewetki i gotować zupę jeszcze 5 minut.
  • Podawać w miskach, posypując świeżą kolendrą. Smacznego!