Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Krem z marchwi z imbirem i kurkumą
Czas przygotowania
10
minuty
minuty
Czas gotowania
45
minuty
minuty
W sumie
55
minuty
minuty
Porcje
6
Kalorie
108
kcal
Autor
Miss Berry
Składniki
Krem z marchwi
1
kg
marchwi
1
litr bulionu
1
ząbek czosnku
2
plastry imbiru
1
łyżeczka słodkiej papryki
1/2
łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
jogurt naturalny
Prażona ciecierzyca
1
puszka ciecierzycy
1
łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
1
łyżka oleju ryżowego
Przepis
Krem z marchwii
Marchew umyć, obrać i pokroić na kawałki.
Dodać do dużego garnka i zalać litrem bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20-30 minut, do momentu gdy marchew zmięknie.
Zmiksować zupę blenderem ręcznym i dodać ząbek czosnku i 2 plastry imbiru.
Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, kurkumą i gotować jeszcze przez 15 minut.
Serwować z prażoną ciecierzycą i z odrobiną jogurtu naturalnego.
Prażona ciecierzyca
Ciecierzycę z puszki umyć i osuszyć.
Posypać słodką papryką, solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać z olejem ryżowym.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciecierzycę z przyprawami i piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut mieszając w trakcie dwa razy.