Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem.
Przygotować sos gorgonzola: w garnuszku rozgrzać 1 łyżkę masła i dodać pokrojony w kawałki ser gorgonzola oraz 3 łyżki śmietany. Gotować na małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Flank steak (łatę wołową) obficie posypać świeżo zmielonym pieprzem, oregano i bazylią.
Na patelni roztopić masło i podsmażyć lekko rozgnieciony czosnek (wraz z łupiną), przemieszczając go, aby smak rozszedł się na całą powierzchnię patelni.
Gdy patelnia będzie już dobrze rozgrzana, wyłożyć na nią łatę wołową i smażyć około 5 minut (stopień wysmażenia medium) na średnim ogniu. Następnie obrócić i smażyć kolejne 5 minut.
Zdjąć mięso z patelni, przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i zostawić do odpoczynku na około 10 minut.
Pokroić w cienkie plastry.
Podawać z ugotowanymi zielonymi szparagami, sosem gorgonzola i sałatką z miksu sałat i pomidorków koktajlowych.
Smacznego!