Cebulę pokroić w piórka, imbir obrać i pokroić na cienkie kawałki, papryczkę chili przepołowić, oczyścić z ziaren i posiekać. Trawę cytrynową przekroić na pół i lekko rozgnieść nożem, by wypuściła sok.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ryżowego. Dodać cebulę, imbir, papryczkę chili, liście limonki kaffir i trawę cytrynową. Lekko podsmażyć często mieszając.
Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i posypać czarnym pieprzem. Dodać do woka lub patelni i usmażyć.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego kurczaka wraz z groszkiem cukrowym. Smażyć na dużym ogniu często mieszając.
Po chwili dodać sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny i syrop klonowy, dokładnie wymieszać. Gotować jak najkrócej, aby warzywa wciąż były lekko chrupiące.
Podawać z ryżem basmati. Smacznego!