Suszone śliwki namoczyć w niedużej ilości ciepłej wody (tak aby ledwo przykrywała śliwki) przez około 30 minut. Wodę ze śliwek zachować.
W piersiach z kurczaka zrobić niedużą kieszonkę i napełnić kilkoma namoczonymi śliwkami. Posypać solą i pieprzem.
Resztę śliwek pokroić w drobne kawałki. Cebulę pokroić w piórka.
Na głębokiej patelni patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i zeszklić cebulę na niedużym ogniu przez około 15 minut. Przełożyć do osobnej miski.
Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy z oliwek wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gałązką rozmarynu i ząbkami czosnku. Dodać piersi z kurczaka i lekko podsmażyć z dwóch stron.
Całość zalać czerwonym winem, lekko odparować, dodać pokrojone śliwki i wodę pozostałą z namoczonych śliwek, tak aby przykryła piersi z kurczaka. Dodać zeszkloną cebulę.
Dusić pod przykryciem około 2 godzin od czasu do czasu mieszając.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i wymieszać.
Podawać z młodymi ziemniaczkami i świeżym szpinakiem.
Smacznego!