Cofnij
Drukuj

Makaron Ryżowy z Warzywami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
W sumie 25 minuty
Porcje 4
Kalorie 90kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 czerwone papryki
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 cm kawałek imbiru obrany
  • 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • świeża kolendra do posypania

Przepis

  • Makaron ryżowy włożyć do miski z zimną wodą i namoczyć.
  • Przygotować warzywa: paprykę i marchewkę pokroić w paski, cebulę w piórka, kawałek obranego imbiru drobno posiekać.
  • Przygotować sos sojowo-imbirowy: w szklance wymieszać sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy i syrop z agawy.
  • W woku rozgrzać olej ryżowy. Dodać pokrojoną w piórka cebulę z imbirem i lekko podsmażyć.
  • Dodać mrożony groszek i podsmażać, aż się rozmrozi.
  • Następnie dodać pokrojoną paprykę i marchewkę. Wlać 1/3 przygotowanego wcześniej sosu sojowo-imbirowego.
  • Do woka dodać kiełki fasoli mung i namoczony makaron ryżowy.
  • Smażyć około 5 minut energicznie mieszając, aby makaron równomiernie się podsmażył i nie przywarł do woka.
  • Zdjąć z ognia, wlać resztę sosu i wymieszać. Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego!