Cofnij
Drukuj

Paleo Ciasto Czekoladowe z Cukinii

Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty
W sumie 2 godziny 10 minuty
Porcje 12
Kalorie 520kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki kokosowej 120 g
  • 1 szklanka mąki migdałowej 140 g
  • ¾ szklanki niesłodzonego kakao w proszku 80 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki mokre:

  • 1 szklanka daktyli 180 g
  • 1 awokado
  • ½ szklanki syropu z agawy 170 g
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka płynnego oleju kokosowego 200 g
  • 5 jajek
  • 3 średnie cukinie

Krem czekoladowy:

  • 6 niedużych awokado
  • 1/3 szklanki syropu z agawy 80 g
  • ½ szklanki kakao 50 g
  • ¼ szklanki mleka kokosowego 60 ml
  • 2 łyżeczki ekstraktu ze stewii
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Syrop do nasączenia ciasta

  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy

Do posypania

  • garść orzechów włoskich
  • garść jagód goji

Przepis

  • Przygotować 2 formy o średnicy 24 cm i dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę kokosową, mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
  • Do blendera włożyć daktyle bez pestek, miąższ z awokado, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy. Zmiksować do gładkiej konsystencji. Przełożyć do mniejszej miski, dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać.
  • Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Składniki mokre z mniejszej miski przelać do dużej miski ze składnikami suchymi. Wymieszać do połączenia.
  • Do dużej miski dodać starte cukinie. Dokładnie wymieszać, aby cukinia była cała pokryta czekoladowym ciastem.
  • Ciasto przełożyć do dwóch form o średnicy 24 cm i piec w 180 C przez około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Przygotować krem czekoladowy: w blenderze zmiksować miąższ z awokado, syrop z agawy, kakao, mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy. Dosłodzić ekstraktem ze stewii.
  • Po przewidywanym czasie pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Wyjąć pierwszy blat z formy i położyć na paterze. Nasączyć połową syropu do nasączania ciasta. Przełożyć 3/4 kremu czekoladowego na pierwszy nasączony blat i dokładnie rozprowadzić.
  • Ostrożnie wyjąć drugi blat z formy i położyć go na cieście. Nasączyć syropem i rozprowadzić pozostałą część kremu czekoladowego.
  • Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i jagodami goji. Smacznego!