Cofnij
Drukuj

Paleo Panna Cotta

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 4 godziny
W sumie 4 godziny 30 minuty
Porcje 6
Kalorie 185kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 5 listków żelatyny
  • 500 g mrożonych truskawek

Przepis

  • Przygotować Panna Cottę: Listki żelatyny moczyć 10 minut w zimnej wodzie.
  • W małym garnuszku zagotować mleko kokosowe. Dodać syrop z agawy, ekstrakt ze stewii i aromat waniliowy, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać.
  • Zawartość garnuszka przelać do 4 filiżanek. Odstawić na 30 minut, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  • Przygotować sos truskawkowy: Mrożone truskawki przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopią. Gotować około 30 minut na małym ogniu, do momentu gdy truskawki zaczną się rozpadać, a sos trochę odparuje. Zawartość garnka przetrzeć przez sitko. Ostudzić.
  • Przygotować deser: Wyjąć filiżanki z Panna Cottą z lodówki i delikatnie wysunąć deser z naczyń. Można sobie pomóc umieszczając filiżanki w gorącej wodzie na 30 sekund.
  • Wyłożyć na talerzyki i polać sosem truskawkowym. Smacznego!