Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Bao burger z kurczakiem w panko
Drukuj
Bao z chrupiącym kurczakiem, sosem hoisin i wasabi mayo – puchata bułeczka, wyraziste dodatki i idealne połączenie smaków Azji.
Przygotowanie:
30
minuty
minuty
Gotowanie:
1
godzina
godzina
W sumie:
1
godzina
godzina
30
minuty
minuty
Porcje:
8
małych burgerów
Składniki:
Bułeczki bao:
500
g
mąki pszennej
uniwersalna
270
g
ciepłej wody
2
łyżki cukru
7
g
drożdży instant
1/2
łyżeczki soli
Nadzienie:
sałata karbowana
1
ogórek krótki
sezam
kolendra
szczypiorek
Kurczak w panko:
600
g
piersi z kurczaka
100
g
panko
1 szklanka
1/3
szklanki
mąki ziemniaczanej
2
jajka
Sos hoisin:
6
łyżek sosu sojowego
60 g
2,5
łyżki octu ryżowego
3
łyżki miodu
2
łyżki sosu ostrygowego
1
łyżeczka pasty miso
1,5
łyżeczki oleju sezamowego
1
ząbek czosnku
2
cm
kawałek imbiru
startego na tarce
Wasabi mayo:
4
łyżki majonezu
2
łyżki pasty wasabi
zależnie od ostrości, do smaku
Przygotowanie:
Przygotować bułeczki bao:
W misce wymieszać wszystkie składniki: mąkę, cukier, sól, drożdże instant oraz wodę. Wyrabiać przez 2 minuty, a następnie odstawić na 10 minut.
Ciasto ponownie wyrabiać przez 5 minut, do uzyskania gładkiej kuli. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Następnie ciasto podzielić na 8 równych części i uformować 8 kul na burgery. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Gotować na parze przez 10 minut w bambusowym piekarniku, parowarze lub piekarniku parowym.
Kurczak w panko:
Piersi z kurczaka pokroić na niewielkie fileciki, najlepiej aby wyszło 18 kawałków.
Każdy kawałek obtoczyć w mące ziemniacznej, jajku a następnie w panierce panko.
Smażyć na złoto na oleju, wystarczą dosłownie 3-4 minuty zależnie od rozmiaru filecików.
Sos hoisin:
Wszystkie składniki połączyć w rondelku i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
Wasabi mayo:
Majonez wymieszać z pastą wasabi do uzyskania gładkiego sosu. Dozować pastę wasabi zależnie od preferencji i mocy wasabi.
Składanie burgerów:
Bułeczki bao przeciąć na pół. Środek posmarować wasabi mayo.
Do środka włożyć liść sałaty, dwa kawałki kurczaka i plasterki ogórka.
Polać sosem hoisin, posypać sezamem, świeżą kolendrą i szczypiorkiem. Smacznego!