Soczysta, pieczona wieprzowina char siu w słodko-pikantnej glazurze z miodem, sosem sojowym i chińskimi przyprawami – klasyk kuchni azjatyckiej.
Przygotowanie: 30 minutyminuty
Gotowanie: 30 minutyminuty
Porcje: 4
Składniki:
1kgwieprzowinyłopatka, karkówka lub polędwiczka wieprzowa
Marynata:
½szklanki sosu sojowego
⅓szklanki sosu hoisin
3łyżki wina Shaoxing
2łyżki miodu
2ząbki czosnku
1łyżeczka przyprawy 5 smaków
odrobina czerwonego barwnikaopcjonalnie
Glazura:
3łyżki miodu
40mlpozostałej marynaty
Przygotowanie:
Dzień przed podaniem:
Przygotować marynatę. Do miski dodać sos sojowy, sos hoisin, wino Shaoxing, miód, przyprawę 5 smaków. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i opcjonalnie odrobinę czerwonego barwnika. Całość dobrze wymieszać.
Mięso wieprzowe pokroić prostopadle do włókien na podłużne, wysokie kawałki o szerokości ok. 7 cm. Ja z 1 kg wieprzowiny otrzymuje 5-6 takich kawałków.
Mięso włożyć do miski lub woreczka strunowego i zalać marynatą. Wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty marynatą. Odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin (ja marynowałam je przez 24 godziny).
W dniu podania:
Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W piekarniku, ułożyć kratkę do pieczenia, a pod nią blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia (aby łatwiej było sprzątnąć kapiącą marynatę).
Kawałki wieprzowiny wyłożyć na kratkę do pieczenia, pozostałą marynatę zachować. Piec przez 15 minut.
W międzyczasie przygotować glazurę: w miseczce dobrze wymieszać 3 łyżki miodu z ok. 40 ml marynaty pozostałej z mięsa, do powstania lekko gęstego płynu.
Następny etap polega na pieczeniu wieprzowiny i smarowaniu jej 3 razy glazurą. Otworzyć piekarnik i posmarować wieprzowinę przygotowaną glazurą, a następnie piec przez 7 minut.
Kolejny raz otworzyć piekarnik, posmarować wieprzowinę glazurą i piec przez kolejne 5 minut.
Ostatni raz otworzyć piekarnik i posmarować wieprzowinę glazurą. Piec ostatnie 5-7 minut, do momentu w którym glazura zastygnie na mięsie.
Mięso przełożyć na talerz lub deskę i dać mu odpocząć przez 15 minut. Dopiero po tym czasie możemy kroić mięso na cienkie plasterki. Smacznego!