Cofnij
Drukuj

Char siu - wieprzowina po chińsku

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny łopatka, karkówka lub polędwiczka wieprzowa

Marynata:

  • ½ szklanki sosu sojowego
  • szklanki sosu hoisin
  • 3 łyżki wina Shaoxing
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • odrobina czerwonego barwnika opcjonalnie

Glazura:

  • 3 łyżki miodu
  • 40 ml pozostałej marynaty

Przepis

Dzień przed podaniem:

  • Przygotować marynatę. Do miski dodać sos sojowy, sos hoisin, wino Shaoxing, miód, przyprawę 5 smaków. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i opcjonalnie odrobinę czerwonego barwnika. Całość dobrze wymieszać.
  • Mięso wieprzowe pokroić prostopadle do włókien na podłużne, wysokie kawałki o szerokości ok. 7 cm. Ja z 1 kg wieprzowiny otrzymuje 5-6 takich kawałków.
  • Mięso włożyć do miski lub woreczka strunowego i zalać marynatą. Wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty marynatą. Odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin (ja marynowałam je przez 24 godziny).

W dniu podania:

  • Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • W piekarniku, ułożyć kratkę do pieczenia, a pod nią blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia (aby łatwiej było sprzątnąć kapiącą marynatę).
  • Kawałki wieprzowiny wyłożyć na kratkę do pieczenia, pozostałą marynatę zachować. Piec przez 15 minut.
  • W międzyczasie przygotować glazurę: w miseczce dobrze wymieszać 3 łyżki miodu z ok. 40 ml marynaty pozostałej z mięsa, do powstania lekko gęstego płynu.
  • Następny etap polega na pieczeniu wieprzowiny i smarowaniu jej 3 razy glazurą. Otworzyć piekarnik i posmarować wieprzowinę przygotowaną glazurą, a następnie piec przez 7 minut.
  • Kolejny raz otworzyć piekarnik, posmarować wieprzowinę glazurą i piec przez kolejne 5 minut.
  • Ostatni raz otworzyć piekarnik i posmarować wieprzowinę glazurą. Piec ostatnie 5-7 minut, do momentu w którym glazura zastygnie na mięsie.
  • Mięso przełożyć na talerz lub deskę i dać mu odpocząć przez 15 minut. Dopiero po tym czasie możemy kroić mięso na cienkie plasterki. Smacznego!