Cofnij
Drukuj

Czekoladowo-Bananowe Muffinki Paleo

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
W sumie 40 minuty
Porcje 12
Kalorie 237kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 3 banany
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki surowego niesłodzonego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g gorzkiej czekolady do posypania

Przepis

  • Piekarnik nagrzać do 180 C. Dokładnie rozgnieść widelcem 2 banany. Pozostałego banana podzielić na 12 równych części.
  • W dużej misce wymieszać mokre składniki: rozgniecione banany, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii, roztrzepane jajka i płynny olej kokosowy.
  • W mniejszej misce wymieszać składniki suche: mąkę migdałową, mąkę kokosową, kakao i proszek do pieczenia.
  • Przesypać składniki suche do dużej miski ze składnikami mokrymi i dokładnie wymieszać.
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 1/3 wysokości, ułożyć kawałek banana i przykryć resztą ciasta.
  • Piec około 20 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe posypać posiekana gorzką czekoladą. Smacznego!