Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Krem z marchwi z imbirem i kurkumą
Drukuj
Przygotowanie:
10
minuty
minuty
Gotowanie:
45
minuty
minuty
W sumie:
55
minuty
minuty
Porcje:
6
Kalorie:
108
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
Krem z marchwi
1
kg
marchwi
1
litr bulionu
1
ząbek czosnku
2
plastry imbiru
1
łyżeczka słodkiej papryki
1/2
łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
jogurt naturalny
Prażona ciecierzyca
1
puszka ciecierzycy
1
łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
1
łyżka oleju ryżowego
Przygotowanie:
Krem z marchwii
Marchew umyć, obrać i pokroić na kawałki.
Dodać do dużego garnka i zalać litrem bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20-30 minut, do momentu gdy marchew zmięknie.
Zmiksować zupę blenderem ręcznym i dodać ząbek czosnku i 2 plastry imbiru.
Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, kurkumą i gotować jeszcze przez 15 minut.
Serwować z prażoną ciecierzycą i z odrobiną jogurtu naturalnego.
Prażona ciecierzyca
Ciecierzycę z puszki umyć i osuszyć.
Posypać słodką papryką, solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać z olejem ryżowym.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciecierzycę z przyprawami i piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut mieszając w trakcie dwa razy.