Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Makaron ryżowy z warzywami
Drukuj
Przygotowanie:
15
minuty
minuty
Gotowanie:
10
minuty
minuty
W sumie:
25
minuty
minuty
Porcje:
4
Składniki:
200
g
makaronu ryżowego
2
czerwone papryki
4
marchewki
1
cebula
2
cm
kawałek imbiru
obrany
1
szklanka zielonego groszku mrożonego
1
szklanka kiełków fasoli mung
1/2
szklanki sosu sojowego
2
łyżeczki sosu rybnego
2
łyżeczki sosu ostrygowego
2
łyżeczki syropu z agawy
1
łyżka oleju ryżowego
świeża kolendra
do posypania
Przygotowanie:
Makaron ryżowy włożyć do miski z zimną wodą i namoczyć.
Przygotować warzywa: paprykę i marchewkę pokroić w paski, cebulę w piórka, kawałek obranego imbiru drobno posiekać.
Przygotować sos sojowo-imbirowy: w szklance wymieszać sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy i syrop z agawy.
W woku rozgrzać olej ryżowy. Dodać pokrojoną w piórka cebulę z imbirem i lekko podsmażyć.
Dodać mrożony groszek i podsmażać, aż się rozmrozi.
Następnie dodać pokrojoną paprykę i marchewkę. Wlać 1/3 przygotowanego wcześniej sosu sojowo-imbirowego.
Do woka dodać kiełki fasoli mung i namoczony makaron ryżowy.
Smażyć około 5 minut energicznie mieszając, aby makaron równomiernie się podsmażył i nie przywarł do woka.
Zdjąć z ognia, wlać resztę sosu i wymieszać. Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego!