Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Makaron z ajwarem
Drukuj
Makaron w kremowym sosie z ajwaru – szybki obiad z niczego, lekko pikantny, kremowy i pełen warzywnego smaku Bałkanów.
Przygotowanie:
10
minuty
minuty
Gotowanie:
10
minuty
minuty
W sumie:
20
minuty
minuty
Porcje:
4
Składniki:
400
g
makaronu conchiglioni
300
g
pasty ajwar
250
ml
śmietanki 30%
40
g
parmezanu
2
łyżki
oliwy z oliwek
1
czerwona cebula
4
ząbki czosnku
2
garści szpinaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodać ajwar oraz śmietankę kremówkę. Wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty.
Dodać starty parmezan oraz szpinak. Ściągnąć z ognia, dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią.
Podawać z ugotowanym makaronem conchiglioni. Smacznego!