Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Pasztet
Drukuj
Przygotowanie:
30
minuty
minuty
Gotowanie:
3
godziny
godziny
W sumie:
3
godziny
godziny
30
minuty
minuty
Porcje:
24
Autor:
Miss Berry
Składniki:
1
kg
wieprzowiny
szynka lub łopatka
700
g
wołowiny
500
g
boczku wędzonego
400
g
wątróbki
500
g
włoszczyzny
40
g
suszonych podgrzybków
2
cebule
4
jajka
4
kulki ziela angielskiego
4
liście laurowe
1
kulka gałki muszkatołowej
1
łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
łuskane pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie.
Mięso - wieprzowinę, wołowinę i wątróbkę umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w plastry i podsmażyć go w dużym garnku.
Następnie dorzucić resztę mięs i smażyć przez 15 minut.
Mięsa powinny wypuścić wodę (jeśli jest jej za mało można troszkę dolać), przykryć garnek pokrywką i dusić przez około 1,5 godziny.
W osobnym garnku przygotować i doprawić wywar z włoszczyzny (zalewając ją jak najmniejszą ilością wody, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym).
Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z włoszczyzną z wywaru (wywar zachować) i grzybami. Dolać 1 szklankę wywaru warzywnego.
Przestudzoną masę wymieszać z jajkami, jeśli masa jest zbyt gęsta dolać odrobinę więcej wywaru warzywnego.
Masę pasztetową doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i majerankiem.
Przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Wierzch pasztetu posypać pestkami dyni.
Piec przez około 1,5 godziny w 180 stopniach, do momentu w którym wierzch pasztetu będzie zrumieniony. Kroić po ostudzeniu. Smacznego!