Zdrowsza wersja szarlotkowych placuszków – pełne jabłek i cynamonu, bez dodatku cukru i mąki.
Przygotowanie: 10 minutyminuty
Gotowanie: 20 minutyminuty
W sumie: 30 minutyminuty
Porcje: 6placuszków
Kalorie: 100kcal
Składniki:
1banan
1jabłko
2jajka
1/3szklanki płatków owsianych50 g
1/4łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Banan obrać, pokroić na kawałki i dokładnie rozgnieść widelcem na desce do krojenia do uzyskania papkowatej konsystencji. Dodać do plastikowej miski.
Jabłko przekroić na pół - wyciąć środek i wyrzucić, a resztę zetrzeć na tarce. Dodać do miski.
Dodać 2 jajka i wymieszać z rozgniecionym bananem i startym jabłkiem.
Płatki owsiane zmiksować w blenderze na mąkę i przesypać do miski.
Dodać cynamon oraz szczyptę soli i całość wymieszać do połączenia.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i łyżką wyłożyć masę placuszkową formując okrągłe równe placuszki. Smażyć przez 2-3 minuty z dwóch stron.