Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Summer rolls z sosem orzechowo-imbirowym
Drukuj
Przygotowanie:
25
minuty
minuty
Gotowanie:
25
minuty
minuty
W sumie:
50
minuty
minuty
Porcje:
8
Kalorie:
70.9
kcal
Autor:
Miss Berry
Składniki:
Summer rolls
1
pierś z kurczaka
8
arkuszy papieru ryżowego
garść miksu sałat
1
czerwona papryka
3
marchewki
1/2
ogórka
garść kiełków fasoli mung
1
łyżka oleju ryżowego
Sos orzechowo-imbirowy
150
g
masła orzechowego
300
ml
wody
4
łyżki posiekanego obranego imbiru
1
łyżka sosu hoisin
1
łyżka octu ryżowego
1
łyżka słodzika lub miodu lub cukru
Przygotowanie:
Sos orzechowo-imbirowy
W rondelku wymieszać masło orzechowe z wodą i zagotować, często mieszając.
W międzyczasie obrać imbir i bardzo drobno posiekać, dodać do rondelka wraz z sosem hoisin, octem ryżowym i cukrem.
Sos gotować na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby można dolać więcej wody.
Summer rolls
Marchew obrać. Ogórek, marchew i paprykę pokroić na bardzo drobne paseczki, tzw. zapałki.
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na oleju ryżowym.
Arkusz papieru ryżowego włożyć do ciepłej wody na około 5-10 sekund, aby lekko zmiękł, następnie rozłożyć na talerzu.
Na dolnej połowie papieru ułożyć trochę sałaty, pasków papryki, ogórka i marchewki oraz odrobinę kiełków.
Zawinąć, podwijając do środka boki.
Wszystkie summer rollsy zwinąć w taki sposób.
Podawać z sosem orzechowo-imbirowym. Smacznego!