Cofnij
Drukuj

Summer rolls z sosem orzechowo-imbirowym

Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 25 minuty
W sumie 50 minuty
Porcje 8
Kalorie 70.9kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Summer rolls

  • 1 pierś z kurczaka
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • garść miksu sałat
  • 1 czerwona papryka
  • 3 marchewki
  • 1/2 ogórka
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka oleju ryżowego

Sos orzechowo-imbirowy

  • 150 g masła orzechowego
  • 300 ml wody
  • 4 łyżki posiekanego obranego imbiru
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka słodzika lub miodu lub cukru

Przepis

Sos orzechowo-imbirowy

  • W rondelku wymieszać masło orzechowe z wodą i zagotować, często mieszając.
  • W międzyczasie obrać imbir i bardzo drobno posiekać, dodać do rondelka wraz z sosem hoisin, octem ryżowym i cukrem.
  • Sos gotować na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • W razie potrzeby można dolać więcej wody.

Summer rolls

  • Marchew obrać. Ogórek, marchew i paprykę pokroić na bardzo drobne paseczki, tzw. zapałki.
  • Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na oleju ryżowym.
  • Arkusz papieru ryżowego włożyć do ciepłej wody na około 5-10 sekund, aby lekko zmiękł, następnie rozłożyć na talerzu.
  • Na dolnej połowie papieru ułożyć trochę sałaty, pasków papryki, ogórka i marchewki oraz odrobinę kiełków.
  • Zawinąć, podwijając do środka boki.
  • Wszystkie summer rollsy zwinąć w taki sposób.
  • Podawać z sosem orzechowo-imbirowym. Smacznego!