Cofnij
Drukuj

Szarpana wieprzowina (pulled pork)

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 9 godziny
W sumie 9 godziny 30 minuty
Porcje 10 osoby
Autor Miss Berry

Składniki

  • 2,5 kg wieprzowiny karkówka, szynka lub łopatka
  • oliwa z oliwek do podsmażenia mięsa

Marynata:

  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

Zamarynować mięso:

  • Skladniki marynaty wymieszac w miseczce do połączenia.
  • Mięso dokładnie natrzeć marynatą i przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
  • Marynować przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Upiec mięso:

  • Mięso wyjąć z lodówki i podsmażyć na patelni na oliwie z każdej strony, tak aby zamknąć pory.
  • Piec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką w 160 stopniach przez 8 godzin.
  • Lekko przestudzić, a następnie wyciągnąć mięso na deskę i rozszarpywać dwoma widelcami wzdłuż włókien mięsa.
  • Przełożyć z powrotem do naczynia żaroodpornego i wymieszać z pozostałym w nim sosem.
  • Tak przygotowane mięsko jest gotowe do zjedzenia lub użycia w różnych daniach. Smacznego!