Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Szarpana wieprzowina (pulled pork)
Czas przygotowania
30
minuty
minuty
Czas gotowania
9
godziny
godziny
W sumie
9
godziny
godziny
30
minuty
minuty
Porcje
10
osoby
Autor
Miss Berry
Składniki
2,5
kg
wieprzowiny
karkówka, szynka lub łopatka
oliwa z oliwek
do podsmażenia mięsa
Marynata:
4
łyżeczki
soli
1
łyżeczka
czosnku granulowanego
3
łyżeczki
słodkiej papryki
2
łyżeczki
suszonej bazylii
1
łyżeczka
pieprzu czarnego
2
łyżki
oliwy z oliwek
Przepis
Zamarynować mięso:
Skladniki marynaty wymieszac w miseczce do połączenia.
Mięso dokładnie natrzeć marynatą i przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Marynować przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Upiec mięso:
Mięso wyjąć z lodówki i podsmażyć na patelni na oliwie z każdej strony, tak aby zamknąć pory.
Piec w naczyniu żaroodpornym z przykrywką w 160 stopniach przez 8 godzin.
Lekko przestudzić, a następnie wyciągnąć mięso na deskę i rozszarpywać dwoma widelcami wzdłuż włókien mięsa.
Przełożyć z powrotem do naczynia żaroodpornego i wymieszać z pozostałym w nim sosem.
Tak przygotowane mięsko jest gotowe do zjedzenia lub użycia w różnych daniach. Smacznego!