Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Tajska kokosowa zupa z krewetkami i kurczakiem
Czas przygotowania
10
minuty
minuty
Czas gotowania
25
minuty
minuty
W sumie
35
minuty
minuty
Porcje
6
Calories
184
kcal
Autor
Miss Berry
Składniki
2
litry wody
2
łodygi trawy cytrynowej
kilka plastrów galangalu
kilka plastrów imbiru
3
małe papryczki chili
5
dużych liści limonki kaffir
30
g
pasty Tom Yum Kanokwan lub Lobo
1
pierś z kurczaka
ok. 250 g
garść surowych krewetek black tiger
2
papryki
280 g
400
g
mleczka kokosowego
2
łyżki sosu rybnego
1
łyżeczka słodkiej papryki
2
łyżeczki cukru lub 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii
ostrożnie, do smaku
Przepis
W dużym garnku zagotować 2 litry wody.
Dodać lekko zmiażdżoną nożem trawę cytrynową, plastry galangalu i imbiru, papryczki chili, liście limonki kaffir oraz pastę Tom Yum.
Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, a następnie dodać do zupy.
Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać mleko kokosowe, sos rybny, słodką paprykę i cukier lub stewię i gotować kolejne 5 minut.
Dodać surowe krewetki i gotować zupę jeszcze 5 minut.
Podawać w miskach, posypując świeżą kolendrą. Smacznego!