Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone
Czas przygotowania 45 minutyminuty
Czas gotowania 15 minutyminuty
W sumie 1 godzinagodzina
Porcje 6
Calories 493kcal
Autor Miss Berry
Składniki
Spód tarty
180gmąki pszennej
40gkakao do pieczenia
90gzimnego masła
3łyżki cukru pudru
3łyżki zimnej wody
Krem mascarpone
200gśmietanki kremówki30%
100gsera mascarpone
3łyżki cukru pudru
125gświeżych malin
garść migdałów
Przepis
Przygotować ciasto na spód tarty: w misce wymieszać mąkę z kakao i cukrem pudrem. Dodać posiekane zimne masło, 3 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto w kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 4 mm. Formy na tartaletki wysmarować masłem i wyłożyć kruchym ciastem. Odkrajać nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po krawędzi formy na tartaletkę. Nakłuć spód ciasta widelcem, aby powietrze nie zebrało się pod ciastem podczas pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Przygotować krem mascarpone: w misce ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać krem mascarpone i wymieszać.
Tartaletki napełnić kremem mascarpone i udekorować malinami i posiekanymi migdałami. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!