Cofnij
Drukuj

Zupa Pho

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
W sumie 2 godziny
Porcje 6 -8
Kalorie 45kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Wywar

  • 3 litry wody
  • 1 kg kości wołowych
  • 1 kawałek imbiru ok. 15 cm
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 3 cebule
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 laska cynamonu

Dodatki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 1 duży szczypiorek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 duża doniczka świeżej kolendry
  • 1 duża pierś z kaczki bez skóry
  • 2 limonki
  • 2 łyżki oleju ryżowego

Przepis

  • Zaczynamy od oczyszczania kości: w dużym garnku kości wołowe zalać wodą, tak aby były zanurzone i zagotować. Wylać gorącą wodę, przepłukać kości i włożyć je z powrotem do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody.
  • Dodać obrane cebule w całości (ewentualnie lekko przypalone na kuchence), oraz obrany, lekko rozgnieciony imbir.
  • Wywar gotować na małym ogniu usuwając zbierające się na wierzchu szumowiny.
  • Po około 30 minutach dodać gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, cukier i sól.
  • Gotować minimum godzinę, następnie dodać sos rybny i sos sojowy. Należy spróbować wywaru i ewentualnie doprawić aby jak najbardziej przypominał nam znany już smak - najlepsza metoda :) Jeśli zupa jest zbyt mało słona, nie solimy, tylko dodajemy więcej sosu rybnego.
  • Przygotować dodatki: Pierś z kaczki usmażyć w całości na patelni na oleju ryżowym przez około 8 minut z każdej strony. Odstawić, po 10 minutach pokroić w bardzo cieniutkie plasterki.
  • Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawić na około 4 minuty. Przecedzić i wymieszać z jedną łyżeczką oleju ryżowego.
  • Szczypiorek i świeżą kolendrę posiekać na drobne kawałki. Czerwoną cebulę pokroić w piórka. Papryczkę chili pokroić.
  • Przygotować porcję zupki: do miski nałożyć porcję makaronu ryżowego, pół garści kiełków fasoli mung, czerwoną cebulę, papryczkę chili, plasterki piersi z kaczki, świeżą kolendrę oraz szczypiorek. Wlać do miski przecedzony wywar z garnka. Wycisnąć sok z ćwiartki limonki. Doprawić sosem sojowym do smaku. Smacznego!