Przepis na chleb orkiszowy. Wypieki z orkiszu podobno są dużo bardziej zdrowe niż te ze zwykłej mąki pszennej. Przepis na ten prosty w przygotowaniu chleb orkiszowy pochodzi z rewelacyjnego bloga mojewypieki.com.
Chlebek z tego przepisu jest naprawdę szybki w przygotowaniu. Jeżeli nie macie zbyt dużego doświadczenia z domowym pieczywem, jest to idealna propozycja dla Was. Drożdże są dużo mniej wymagające niż zakwas i wydaje mi się, że bardzo ciężko ten chleb 'popsuć’. Spróbujcie, a przekonacie się sami.
Przepis na chleb orkiszowy znajdziecie poniżej.
Chleb orkiszowy
Porcje 1
Składniki
na jeden bochenek
- 400 g mąki orkiszowej
- 4 g suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 300 ml ciepłej wody
Przepis
- Wymieszać mąkę orkiszową, suche drożdże, sól w misce.
- Dodać oliwę, miód i ciepłą wodę, dobrze wyrobić ciasto przez około 5-10 minut.
- Ciasto będzie i powinno być klejące.
- Formę keksówkę o wymiarach 21 x 10 cm wysmarować masłem i wysypać otrębami, a następnie wypełnić ciastem na chleb.
- Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia przez około 1-1,5 godziny.
- Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać sezamem lub innymi ziarnami.
- Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni, aż chleb wyjęty z keksówki postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Smacznego!
Notatki
Oryginalny przepis: mojewypieki.com