Przepis na prostą zupę krem z zielonego groszku. Niewielka ilość składników, krótki czas gotowania – idealna zupa na szybko. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy i kremy, szczególnie pomidorową, ale ile można ją jeść 🙂 Krem z zielonego groszku to bardzo smaczna odmiana.
Krem z zielonego groszku
Porcje 4 małe porcje
Calories 152kcal
Składniki
- 600 g zielonego groszku mrożonego
- 900 ml wody lub bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- sól pieprz
- bazylia
Przepis
- W garnku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Mrożony groszek wsypać do garnka, zalać wodą lub bulionem i zagotować.
- Gotować około 15 minut, a następnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Można dodać odrobinę czerwonej papryki dla kontrastu.
- Smacznego!
Propozycja idealna dla mnie, prosta, szybka i zdrowa. Czuję, że niedługo pojawi się u mnie na stole. A dziś już zapisuję do zeszytu 🙂 Uwielbiam do kremów na wierzch dodawać prażone migdały, słonecznik, dynię czy kokos. Ale to będzie chyba jedyna modyfikacja 🙂
ooo taaak, super pomysł 🙂
OMG jak to smakowicie wygląda. Piękne robisz zdjęcia, ja się dopiero tego uczę. Daleko mi do Ciebie.
Krem z zielonego groszku…uwielbiam! Polecam Ci też muffiny! 😀