Panna Cotta to jeden z moich ulubionych deserów. Jest niezwykle prosty do wykonania i w zasadzie robi się 'sam’, lecz najcięższym zadaniem jest wytrzymanie tych kilku godzin zanim można go zjeść. W połączeniu z truskawkowym sosem tworzy idealną kompozycję, lecz można także troszkę poeksperymentować i przyrządzić Panna Cottę w różnych odmianach.
Poniżej prezentuję przepis na Panna Cottę zgodną z dietą Paleo – bez cukru i z mniejszą ilością węglowodanów. Tradycyjny cukier zastąpiłam ekstraktem ze stewii i odrobiną syropu z agawy, w tym cały sekret. Zapewniam jednak, że Panna Cotta smakuje niesamowicie! 🙂
Paleo Panna Cotta
Porcje 6
Calories 185kcal
Składniki
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
- odrobina aromatu waniliowego
- 5 listków żelatyny
- 500 g mrożonych truskawek
Przepis
- Przygotować Panna Cottę: Listki żelatyny moczyć 10 minut w zimnej wodzie.
- W małym garnuszku zagotować mleko kokosowe. Dodać syrop z agawy, ekstrakt ze stewii i aromat waniliowy, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać.
- Zawartość garnuszka przelać do 4 filiżanek. Odstawić na 30 minut, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Przygotować sos truskawkowy: Mrożone truskawki przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopią. Gotować około 30 minut na małym ogniu, do momentu gdy truskawki zaczną się rozpadać, a sos trochę odparuje. Zawartość garnka przetrzeć przez sitko. Ostudzić.
- Przygotować deser: Wyjąć filiżanki z Panna Cottą z lodówki i delikatnie wysunąć deser z naczyń. Można sobie pomóc umieszczając filiżanki w gorącej wodzie na 30 sekund.
- Wyłożyć na talerzyki i polać sosem truskawkowym. Smacznego!
Wygląda fantastycznie 🙂 Lubię takie lekki desery!
ciekawy i oryginalny przepis 🙂
Piękne zdjęcia 🙂