Nie jest żadną tajemnicą, że uwielbiam mięso, a w szczególności steki 😀 W zasadzie mogłabym żywić się sushi i stekami, nic innego mi nie potrzeba 😉 Ewentualnie jeszcze zupka Tom Yum albo Pho.
Dzisiaj dodaję przepis na Flank steak, który jak przynajmniej mi się wydaję, nie jest zbytnio popularny w Polsce. Flank Steak to nic innego jak łata wołowa. Płaski kawałek mięsa, który usmażony na patelni i pokrojony w cienkie plastry zamienia się w coś przepysznego. U mnie z dodatkiem sosu gorgonzola, zielonych szparagów oraz sałatki z pomidorkami koktajlowymi.
Przepis na Stek z łaty wołowej z sosem gorgonzola poniżej.
Stek z łaty wołowej z sosem gorgonzola (flank steak)
Porcje 3
Calories 607kcal
Składniki
- 600 g flank steak łaty wołowej
- 200 g sera gorgonzola
- 30 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól pieprz, oregano, bazylia
- garść zielonych szparagów
- garść pomidorków koktajlowych
- garść miksu sałat
Przepis
- Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem.
- Przygotować sos gorgonzola: w garnuszku rozgrzać 1 łyżkę masła i dodać pokrojony w kawałki ser gorgonzola oraz 3 łyżki śmietany. Gotować na małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Flank steak (łatę wołową) obficie posypać świeżo zmielonym pieprzem, oregano i bazylią.
- Na patelni roztopić masło i podsmażyć lekko rozgnieciony czosnek (wraz z łupiną), przemieszczając go, aby smak rozszedł się na całą powierzchnię patelni.
- Gdy patelnia będzie już dobrze rozgrzana, wyłożyć na nią łatę wołową i smażyć około 5 minut (stopień wysmażenia medium) na średnim ogniu. Następnie obrócić i smażyć kolejne 5 minut.
- Zdjąć mięso z patelni, przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i zostawić do odpoczynku na około 10 minut.
- Pokroić w cienkie plastry.
- Podawać z ugotowanymi zielonymi szparagami, sosem gorgonzola i sałatką z miksu sałat i pomidorków koktajlowych.
- Smacznego!
Fantastyczny kawałek mięsa!: )