Klasyczna wołowina z brokułami z sosem na bazie sosu sojowego i hoisin to bardzo proste danie i pomysł na szybki obiad w stylu azjatyckim. Wołowina podsmażana jest na tyle krótko, aby wciąż była delikatna w środku. Zblanszowane brokły są jędrne i chrupiące. Wszystko podane z lekko słodkim sosem na bazie sosu sojowego, sosu hoisin i wina Shaoxing. Jeśli nie macie dostępu do wina Shaoxing, spokojnie można je pominąć.
Danie podajemy z ryżem i posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem. Taki obiad możemy spokojnie przygotować w około 20-30 minut.
Wołowina z brokułami po chińsku – przepis znajdziecie poniżej.
Wołowina z brokułami po chińsku
Porcje 3
Składniki
- 1 brokuł
- 300 g wołowiny np. antrykot
- czarny pieprz
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
Sos
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki wina Shaoxing
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
Przepis
- Wołowinę pokroić w paski, posypać czarnym pieprzem, oprószyć 1 łyżką skrobi ziemniaczanej, a następnie przełożyć do miski.
- Do miski z wołowiną wlać 2 łyżki sosu sojowego i dobrze wymieszać.
- Włożyć do lodówki i wyjąć dopiero przed smażeniem.
- Brokuła pokroić w różyczki.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Przygotować sos:
- W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać skrobię ziemniaczaną i podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu gdy nie będzie grudek.
- Następnie dodać bulion drobiowy, sos sojowy, sos hoisin, wino shaoxing i gotować mieszająć do momentu, gdy sos zgęstnieje.
Przygotować brokuły
- Zblanszować brokuły w woku: do woka wlać 1 szklankę wody, zagotować i wrzucić pokrojone brokuły.
- Gotować ciągle mieszając do momentu, gdy brokuły będą mocno zielone i wciąż chrupiące.
- Brokuły przełożyć do osobnej miski, wylać wodę z woka.
Przygotować danie
- W woku rozgrzać olej i podsmażyć wołowinę na dużym ogniu, tak aby wierzch był lekko brązowy, a wnętrze wciąż różowe. Nie powinno to trwać więcej niż 2-3 minuty.
- Do woka dodać zblanszowane brokuły, czosnek i przygotowany wcześniej sos.
- Podsmażać do zagotowania sosu, a następnie wyłączyć ogień i zacząć nakładać porcje na talerze.
- Serwować z ryżem, przed podaniem posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Test