Cofnij
Drukuj

Kurczak z orzechami nerkowca po tajsku

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 4
Autor Miss Berry

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • sól pieprz, sok z połowy limonki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili
  • szczypiorek
  • olej do smażenia

Sos

  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przepis

  • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę.
  • Przyprawić solą i pieprzem, polać sokiem z wyciśniętej limonki, posypać skrobią ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka często mieszając przez około 5-6 minut, do momentu w którym nie będzie surowy. Przełożyć do miski.
  • Na patelnie wrzucić orzechy nerkowca i podsmażyć, aż będą miały lekko złocisty kolor. Przełożyć z patelni do osobnego naczynia.
  • Cebule pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić w duże kawałki.
  • W szklance wymieszać składniki na sos: sos ostrygowy, sos sojowy, pieprz, cukier. Dodać ⅓ szklanki wody.
  • Na patelnie wlać odrobine oleju i podsmażyć na niej cebule z czosnkiem. Dodać papryczkę chili.
  • Na patelnie wlać sos ze szklanki i dodać skrobię ziemniaczaną. Podsmażać aż sos zgęstnieje ciągle mieszając.
  • Następnie dodać podsmażonego kurczaka, orzechy nerkowca, pokrojona paprykę i szczypiorek. Wymieszać do połączenia i smażyć jeszcze przez minutę.
  • Podawać z ryżem jaśminowym. Smacznego!