Cofnij
Drukuj

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
W sumie 1 godzina
Porcje 4
Autor Miss Berry

Składniki

Kluski śląskie

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko opcjonalnie

Sos grzybowy

  • 40 g suszonych borowików
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 25 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziele angielskie
  • natka pietruszki

Przepis

Sos grzybowy

  • Suszone grzyby opłukać, a następnie moczyć w małym rondelku całą noc.
  • Po namoczeniu gotować w tej samej wodzie, w której grzyby się moczyły, przez około 10 minut.
  • W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w grube plastry.
  • Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną cebulkę. Dodać pieczarki i podsmażyć.
  • Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ugotowane wcześniej grzyby z częścią wody z rondelka (zależnie od tego jak bardzo płynny sos chcemy uzyskać).
  • Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Doprawić solą, pieprzem, dodać zahartowaną śmietanę, posiekaną świeżą natkę pietruszki i całość wymieszać.

Kluski śląskie

  • Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i chwilę przestudzić.
  • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  • Dodać 250 g skrobi ziemniaczanej i opcjonalnie jedno jajko (dzięki dodatku jajka kluski będą bardziej gumowe, ale łatwiej będzie z nimi pracować).
  • Całość dokładnie wymieszać i wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
  • Uformować nieduże kluseczki, w środku zrobić dziurkę palcem lub np. okrągłą końcówką sztućca.
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucić kluski śląskie i gotować do 2 minut po wypłynięciu klusek na powierzchnię.
  • Podawać z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym. Smacznego!