Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Kluski śląskie z sosem grzybowym
Czas przygotowania
30
minuty
minuty
Czas gotowania
30
minuty
minuty
W sumie
1
godzina
godzina
Porcje
4
Autor
Miss Berry
Składniki
Kluski śląskie
1
kg
ziemniaków
250
skrobi ziemniaczanej
1
jajko
opcjonalnie
Sos grzybowy
40
g
suszonych borowików
250
g
brązowych pieczarek
1
duża cebula
25
g
masła
3
łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
2
liście laurowe
2
ziele angielskie
natka pietruszki
Przepis
Sos grzybowy
Suszone grzyby opłukać, a następnie moczyć w małym rondelku całą noc.
Po namoczeniu gotować w tej samej wodzie, w której grzyby się moczyły, przez około 10 minut.
W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w grube plastry.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną cebulkę. Dodać pieczarki i podsmażyć.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ugotowane wcześniej grzyby z częścią wody z rondelka (zależnie od tego jak bardzo płynny sos chcemy uzyskać).
Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
Doprawić solą, pieprzem, dodać zahartowaną śmietanę, posiekaną świeżą natkę pietruszki i całość wymieszać.
Kluski śląskie
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i chwilę przestudzić.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Dodać 250 g skrobi ziemniaczanej i opcjonalnie jedno jajko (dzięki dodatku jajka kluski będą bardziej gumowe, ale łatwiej będzie z nimi pracować).
Całość dokładnie wymieszać i wyrobić do uzyskania jednolitej masy.
Uformować nieduże kluseczki, w środku zrobić dziurkę palcem lub np. okrągłą końcówką sztućca.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucić kluski śląskie i gotować do 2 minut po wypłynięciu klusek na powierzchnię.
Podawać z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym. Smacznego!