Kalafior oczyścić z liści, pokroić w niezbyt duże kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę pokroić w plasterki, czosnek obrać i całość dodać do naczynia żaroodpornego.
Obficie polać oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem.
Piec w 200 stopniach przez około 30-40 minut, do momentu w którym kalafior i cebula będą zrumienione, ale nie spalone.
W garnku rozgrzać bulion drobiowy i dodać do niego zawartość naczynia żaroodpornego.
Ciecierzycę odcedzić i przepłukać zimną wodą, a następnie również dodać do garnka.
Gotować przez 15 minut, a następnie zmiksować blenderem ręcznym.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę wody.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną bazylia.
Pro tip: aby krem był jeszcze pyszniejszy, można wykończyć go odrobiną smakowej oliwy - szczególnie truflowa będzie tutaj idealnie pasować.