Dzisiaj na blogu przepis na przepyszny krem z kalafiora i ciecierzycy. Rozgrzewająca zupa-krem na bazie kalafiora podpiekanego w piekarniku. Pieczenie kalafiora w piekarniku dodaje zupie głębszego smaku. Polecam również wykończenie zupy olejem truflowym – to sprawia, że krem zyskuje zupełnie inny poziom.

Krem z kalafiora i ciecierzycy – przepis znajdziecie poniżej.

Drukuj

Krem z kalafiora i ciecierzycy

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
W sumie 1 godzina 15 minuty
Porcje 4
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 500 g ciecierzycy z puszki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól pieprz
  • posiekana bazylia

Przepis

  • Kalafior oczyścić z liści, pokroić w niezbyt duże kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Cebulę pokroić w plasterki, czosnek obrać i całość dodać do naczynia żaroodpornego.
  • Obficie polać oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem.
  • Piec w 200 stopniach przez około 30-40 minut, do momentu w którym kalafior i cebula będą zrumienione, ale nie spalone.
  • W garnku rozgrzać bulion drobiowy i dodać do niego zawartość naczynia żaroodpornego.
  • Ciecierzycę odcedzić i przepłukać zimną wodą, a następnie również dodać do garnka.
  • Gotować przez 15 minut, a następnie zmiksować blenderem ręcznym.
  • Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę wody.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną bazylia.
  • Pro tip: aby krem był jeszcze pyszniejszy, można wykończyć go odrobiną smakowej oliwy - szczególnie truflowa będzie tutaj idealnie pasować.

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!