Bataty obrać i pokroić w małą kostkę.
Przełożyć do garnka i zalać wodą tylko do poziomu przykrycia batatów.
Gotować do miękkości przez około 15 minut.
Następnie odlać nadmiar wody i zmiksować zupę na krem.
Dodać mleko kokosowe i pastę curry i wymieszać do połączenia. Jeśli krem jest zbyt gęsty - dolać odrobinę wody.
Gotować jeszcze 5 minut, doprawić sosem rybnym, solą i pieprzem do smaku.
Krewetki dokładnie osuszyć, a następnie posypać solą, pieprzem i odrobiną skrobi ziemniaczanej. Smażyć na patelni przez ok. 1,5 minuty na każdej stronie.
Zupę przelać do misek, na wierzch położyć podsmażone krewetki, posypać płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami ziemnymi. Opcjonalnie dodać świeżą kolendrę. Smacznego!