Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Stek z antrykotu z sosem gorgonzola z zielonym pieprzem
Czas przygotowania
10
minuty
minuty
Czas gotowania
15
minuty
minuty
W sumie
25
minuty
minuty
Porcje
2
Autor
Miss Berry
Składniki
300
g
steka z antrykotu
150
g
sera gorgonzola
50
ml
śmietanki 30%
30
g
zielonego pieprzu konserwowego
Przepis
Przygotować sos gorgonzola
Ser gorgonzola pokroić na kawałki i przełożyć do rondelka.
Dodać śmietankę kremówkę i zielony pieprz konserwowy.
Gotować na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut do całkowitego rozpuszczenia gorgonzoli.
Usmażyć stek
Zadbać o to aby stek doprowadzić do temperatury pokojowej, najlepiej wyciągnąć go z lodówki godzinę przed smażeniem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, jedną stronę steka posolić i położyć tą stroną na patelni.
Smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu, a następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty.
Odłożyć na talerz i pozwolić stekowi odpocząć przez około 6 minut.
Stek pokroić w paski i przełożyć na talerz, podawać z sosem gorgonzola. Smacznego!