Stek z antrykotu z sosem gorgonzola z zielonym pieprzem to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste mięsko wysmażone w stopniu medium, a do tego intensywny sos na bazie gorgonzoli z konserwowym zielonym pieprzem to niebo w gębie. Można podać go z prostą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Resztki sosu można wyjeść z pszenną bułeczką 🙂 Danie idealnie komponuje się z czerwonym winem.

Przepis na Stek z antrykotu z sosem gorgonzola z zielonym pieprzem.

Drukuj

Stek z antrykotu z sosem gorgonzola z zielonym pieprzem

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 25 minuty
Porcje 2
Autor Miss Berry

Składniki

  • 300 g steka z antrykotu
  • 150 g sera gorgonzola
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 30 g zielonego pieprzu konserwowego

Przepis

Przygotować sos gorgonzola

  • Ser gorgonzola pokroić na kawałki i przełożyć do rondelka.
  • Dodać śmietankę kremówkę i zielony pieprz konserwowy.
  • Gotować na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut do całkowitego rozpuszczenia gorgonzoli.

Usmażyć stek

  • Zadbać o to aby stek doprowadzić do temperatury pokojowej, najlepiej wyciągnąć go z lodówki godzinę przed smażeniem.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, jedną stronę steka posolić i położyć tą stroną na patelni.
  • Smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu, a następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty.
  • Odłożyć na talerz i pozwolić stekowi odpocząć przez około 6 minut.
  • Stek pokroić w paski i przełożyć na talerz, podawać z sosem gorgonzola. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!