Cofnij
Drukuj

Tarta ze śliwkami

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 40 minuty
W sumie 1 godzina 40 minuty
Porcje 6
Autor Miss Berry

Składniki

Ciasto kruche:

  • 320 g mąki pszennej
  • 240 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wnętrze tarty:

  • 600 g śliwek
  • 50 g masła
  • 80 g cukru

Dodatkowo

  • 1 żółtko jajka do posmarowania ciasta kruchego
  • masło do wysmarowania formy

Przepis

  • Masło powinno być bardzo zimne i twarde, prosto z lodówki.
  • Masło pokroić na kawałki.
  • W misie robota kuchennego wymieszać mąkę pszenną, pokrojone masło, cukier puder, jajko i szczyptę soli.
  • Szybko zagnieść ciasto i uformować z niego kulę.
  • Włożyć na co najmniej 30 minut, a najlepiej 2 godziny do lodówki.
  • Śliwki przekroić na pół i powyciągać z nich pestki.
  • W rondelku przygotować sos do tarty - rozpuścić masło, dodać cukier i odrobinę wody i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia ciągle mieszając.
  • Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i lekko posypać mąką.
  • Wcześniej przygotowane ciasto kruche wyciągnąć z lodówki.
  • Połowę ciasta rozwałkować na blacie na grubość ok. 0,4 cm.
  • Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść i wyłożyć nim formę na tartę dociskając ciasto do boków i odkrajając nadmiar wałkiem. Resztę ciasta włożyć do lodówki.
  • Widelcem zrobić dziurki w spodzie ciasta.
  • Ułożyć połówki śliwek na tarcie.
  • Następnie śliwki polać wcześniej przygotowanym sosem z masła i cukru.
  • Pozostałość ciasta znowu rozwałkować na blacie. Wycinać paski z ciasta i ułożyć je na tarcie według uznania dociskając paski do boków tarty.
  • Ciasto z wierzchu posmarować roztrzepanym żółtkiem jaja.
  • Włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, aby ciasto się schłodziło, w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
  • Włożyć tartę do piekarnika i piec w 220 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.
  • Po upieczeniu studzić na kratce.
  • Kroić i podawać po ostudzeniu, aby nadzienie stało się mniej płynne. Smacznego!