Dzisiaj publikuję prosty przepis na Tartę ze śliwkami na kruchym spodzie. To naprawdę klasyka – spód z ciasta kruchego, świeże śliwki polane masłem z cukrem i paseczki kruchego ciasta na górze, którze trzymają całą ‘konstrukcję’ :). Tarta ze śliwkami jest naprawdę łatwa i szybka do przygotowania – nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu tarty, wszystko pieczemy już razem. Ciasto kruche, jak to z ciastem kruchym bywa, zależnie od temperatury i tego jak szybko się z nim ‘uwiniemy’ może wymagać schłodzenia w lodówce, żeby wygodniej nam się pracowało. Poza tym, nie może być prościej!

Tarta jest naprawdę pyszna, ale do zdrowych wypieków jest jej daleko. Pełno tu masła i cukru, dlatego też jest taka smaczna. Jeśli Wam to nie przeszkadza, zjedźcie niżej po przepis!

Tarta ta jest na cieście kruchym – jeżeli chcecie zgłębić tajniki kruchego ciasta, serdecznie polecam Wam odwiedzenie bloga mojewypieki.com i przeczytanie artykułu Jak upiec perfekcyjne ciasto kruche. Dorota wyjaśnia tam bardzo dokładnie co ma wpływ na ciasto i dlaczego tak istotne jest dobre schłodzenie tarty przed pieczeniem.

Tarta ze śliwkami – przepis znajdziecie poniżej.


Tarta ze śliwkami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
Ciasto kruche:
  • 320 g mąki pszennej
  • 240 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Wnętrze tarty:
  • 600 g śliwek
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
Dodatkowo
  • 1 żółtko jajka do posmarowania ciasta kruchego
  • masło do wysmarowania formy
Przygotowanie
  1. Masło powinno być bardzo zimne i twarde, prosto z lodówki.
  2. Masło pokroić na kawałki.
  3. W misie robota kuchennego wymieszać mąkę pszenną, pokrojone masło, cukier puder, jajko i szczyptę soli.
  4. Szybko zagnieść ciasto i uformować z niego kulę.
  5. Włożyć na co najmniej 30 minut, a najlepiej 2 godziny do lodówki.
  6. Śliwki przekroić na pół i powyciągać z nich pestki.
  7. W rondelku przygotować sos do tarty - rozpuścić masło, dodać cukier i odrobinę wody i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia ciągle mieszając.
  8. Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i lekko posypać mąką.
  9. Wcześniej przygotowane ciasto kruche wyciągnąć z lodówki.
  10. Połowę ciasta rozwałkować na blacie na grubość ok. 0,4 cm.
  11. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść i wyłożyć nim formę na tartę dociskając ciasto do boków i odkrajając nadmiar wałkiem. Resztę ciasta włożyć do lodówki.
  12. Widelcem zrobić dziurki w spodzie ciasta.
  13. Ułożyć połówki śliwek na tarcie.
  14. Następnie śliwki polać wcześniej przygotowanym sosem z masła i cukru.
  15. Pozostałość ciasta znowu rozwałkować na blacie. Wycinać paski z ciasta i ułożyć je na tarcie według uznania dociskając paski do boków tarty.
  16. Ciasto z wierzchu posmarować roztrzepanym żółtkiem jaja.
  17. Włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, aby ciasto się schłodziło, w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
  18. Włożyć tartę do piekarnika i piec w 220 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.
  19. Po upieczeniu studzić na kratce.
  20. Kroić i podawać po ostudzeniu, aby nadzienie stało się mniej płynne. Smacznego!

 

PS. Tak się zaaferowałam robieniem takiego timelapsowego filmiku, że zapomniałam polak śliwki masłem z cukrem, więc musiałam później zdejmować górne paski z ciasta i robić to jeszcze raz. Ale tarta wyszła pyszna! 🙂

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!